PTFE - Materialen - Banner PTFE - Materialen
Vulstoffen in PTFE

PTFE is in veel opzichten een perfecte kunststof voor een brede range toepassingen, echter indien virgin PTFE niet voldoet kan men kiezen voor PTFE met een vulstof om betere eigenschappen te bereiken. De meest toegepaste vulstoffen zijn glas, kool, grafiet, brons en Molybdeendisulfide (MoS2).

Glas

Glasvezel is de meest toegepaste vulstof voor PTFE. Het maakt het slijtvaster, beter bestand tegen kruip, kan hogere vlaktedruk hebben en is zeer chemisch bestendig. Nadeel is wel dat het veel abrasiever is voor het tegenloop materiaal.
Toepassing: zuigerveren, lagerbussen, schroefdraadverbindingen.
Meest toegepaste compounds:
PTFE + 25% glasvezels
PTFE + 15% glas + 5% MoS2
PTFE + glasbollen
Vaak worden deze compounds extra voorzien van een kleurstof, bijvoorbeeld rood of blauw.
Glas:Type E-glas
Gemalen vezels met een nom. diameter = 13μm
Nominale lengte: 0,8 mm

CaF2 - Calciumfluoride

Calciumfluoride wordt toegepast wannneer glas niet kan vanwege de chemische bestendigheid. Toepassingen zijn: pakkingen en elektrische toepassingen.

Kool

Kool kan in de vorm van poeder of vezels worden toegepast. Het verbetert de drukvastheid, maakt het slijtvaster, verhoogt de thermische geleiding en maakt het materiaal elektrisch geleidend. Kool is minder abrasief dan glas. Gecombineerd met grafiet is het perfect voor glijtoepassingen en zuigerveren.
Kool: Amorf Petroleum kool
Zuiverheid: > 99%
Deeltjesgrootte: <75μm
Soortelijke massa: 1,8 g/m³

Grafiet

Grafiet is een vorm van koolstof. De vlokachtige kristallen zorgen voor een perfecte smering en verlaging van de slijtage. Grafiet wordt meestal gecombineerd met andere vulstoffen als glas en kool.
Grafiet: Synthetisch
Zuiverheid: > 99%
Onregelmatige vorm
Deeltjesgrootte: <75μm
Soortelijke massa: 2,26 g/m³

MoS2 (Molybdeendisulfide)

MoS2 heeft een smerende werking en geeft derhalve betere glijeigenschappen aan het materiaal. MoS2 wordt in kleine percentages toegevoegd samen met andere vulstoffen zoals glas en brons.
MoS2: Mineraal
Zuiverheid: > 98%
Deeltjesgrootte: <65μm
Soortelijke massa: 4,9 g/m³

Brons

Brons maakt het materiaal slijtvaster, zorgt voor een betere warmtegeleiding, is drukbestendiger en beter bestand tegen kruip. Het heeft een hogere wrijvingsweerstand dan andere gevulde PTFE compounds. Door toevoeging van MoS2 kan de wrijvingsweerstand worden verlaagd. De chemische bestendigheid is een stuk slechter. Brons kan oxideren.
Toepassing: scheepslagers
Meest toegepaste compounds:
PTFE + 60% brons
PTFE + 55% brons + 5% MoS2
Brons: Cu/Sn: 9/1
Onregelmatige of sferische vorm
Deeltjesgrootte: <60μm
Dichtheid: 8,95 g/m³

RVS

Roestvast staal (RVS) geeft een hogere weerstand tegen slijtage en kan veel hoger worden belast. Is chemisch bestendiger dan brons gevuld materiaal.
Toepassing: onderdelen in stoomomgevingen.

Wollastonite

Wollastonite CaSiO3 (calcium silicaat) is een mineraal en heeft vergelijkbare eigenschappen als glas maar mag in tegenstelling tot glasvezel wèl toegepast worden in levensmiddelensfeer. Bovendien is het iets minder abrasief.

Ekonol

Ekonol® is een aromatische polyester. Ekonol geeft PTFE betere eigenschappen bij hogere temperaturen, maakt het slijtvaster en slijt niet in het stalen tegenmateriaal. Hierdoor is PTFE met Ekonol zeer geschikt voor roterende toepassingen. Het is tevens levensmiddelen geschikt. Vooral geschikt voor toepassingen met zachte tegenloop materialen zoals aluminium.

Mica

Mica; een mineraal dat er voor zorgt dat het materiaal minder uitzet en krimpt. Heeft echter beperkte mechanische eigenschappen.
Vooral toepassingen in compressie-technieken.

Polyimide (PI)

Polyimide is een hoogwaardige kunsthars die het compound super slijtvast vast maakt. Dit PI-PTFE compound heeft de laagste wrijvingscoëfficiënt van alle PTFE compounds. Dit maakt het uitermate geschikt voor drooglooptoepassingen. Dit materiaal slijt niet in het tegenloopvlak, zelfs niet in zachte materialen als koper en kunststoffen. De kostprijs voor dit compound ligt wel hoger dan alle andere PTFE compounds.

Behoefte aan meer informatie? 

Neem contact op met onze sales engineers voor technisch advies en een monster of vraag een offerte op maat aan.