Al vanaf dag één maken we bij Polyfluor PFA producten voor verschillende toepassingen. De laatste jaren zien we een groeiende vraag naar dit materiaal. Dit onder meer vanwege de groei van industrieën waar deze kunststof veel in wordt gebruikt. In dit artikel vertellen we u graag meer over PFA en wat zo uniek is dankzij de toevoeging van zuurstofatomen. Ook spreken we met Erwin Volkers, commercieel manager van Polyfluor, over de toepassingen van dit materiaal.
PFA staat voor perfluoroalkoxy en behoort tot de fluorpolymeerfamilie. Net als andere fluorpolymeermaterialen is PFA een kool-fluorverbinding waarbij in de keten het fluoratoom op sommige plaatsen is vervangen door alkoxy-groepen. Hierdoor is PFA transparant, waar PTFE van zichzelf melkachtig wit is.
PFA combineert een aantal eigenschappen van PTFE en FEP en heeft veel overeenkomsten met deze materialen. Drie eigenschappen die PFA speciaal maken lichten we uit:
Een van de bijzondere kenmerken van PFA is de bestendigheid tegen hoge temperaturen en de smeltbaarhied. Tot een werktemperatuur van maar liefst 260 °C behoudt PFA zijn eigenschappen. Bij een temperatuur van 315 °C is PFA smeltbaar, waardoor het geschikt is voor het maken van spuitgietproducten. ‘Op deze manier worden bijvoorbeeld koppelstukken van PFA gemaakt’, vertelt Erwin.
Dankzij het dichte oppervlak van PFA, kunnen moleculen hier veel moeilijker doorheen dan bij PTFE het geval is. Erwin vertelt: ‘Om die reden wordt PFA bijvoorbeeld vaak bij warmtewisselaars gebruikt. De platen waar chips op worden gedrukt, worden schoongemaakt met chemicaliën die het beste werken bij een bepaalde temperatuur. Maar de tank waar de chemicaliën in worden opgeslagen, is daar niet voor geschikt. Daarom moet het in het proces worden opgewarmd. Vanaf de tank gaan de chemicaliën door slangetjes, waar een tweede slang naast loopt met warm water. Om te voorkomen dat de chemicaliën in het water terechtkomen, is het belangrijk dat die slang een hoge chemische resistentie en dichtheid heeft. Tegelijkertijd moet de wand ook dun genoeg zijn om de warmte erdoorheen te laten. PFA is daarvoor ideaal.’
PFA heeft een hoge zuiverheid en is flexibel, wat het zeer geschikt maakt voor de halfgeleiders industrie. De standaard PFA is voor de meeste toepassingen al zuiver genoeg, maar voor toepassingen waar extreem hoge zuiverheid is vereist, is het mogelijk om PFA te maken die nóg zuiverder is dan de standaard.
Het is mogelijk om een kleur toe te voegen aan PFA, bijvoorbeeld wanneer het belangrijk is om onderscheid te maken tussen slangen. Het materiaal is dan nog steeds transparant, waardoor de stoffen die erdoorheen lopen zichtbaar blijven. ‘Er wordt ook wel eens koolstof toegevoegd aan PFA om het antistatisch te maken. Maar dit komt eigenlijk niet zo vaak voor, omdat we dan eerder voor een ander materiaal kiezen’, zegt Erwin.
Onze specialisten staan voor u klaar om mee te denken over het juiste materiaal voor de toepassing die u voor ogen heeft. Wilt u meer weten over PFA of een aanvraag doen? Neem dan contact met ons op.